top of page

7 συμβουλές για την ενίσχυση του βαβίσματος

Updated: Nov 2, 2022



Το βάβισμα ξεκινά τυπικά σε ηλικία 6-8 μηνών και είναι ένα κρίσιμο ορόσημο στην πορεία προς την ανάπτυξη και κατάκτηση της ομιλίας. Αν το παιδί σας είναι αυτής της ηλικίας και δε βαβίζει, δοκιμάστε τις παρακάτω συμβουλές.


1️. Πρόσωπο με πρόσωπο: Αυτή είναι η σημαντικότερη συμβουλή μου! Όταν παίζετε, όταν του τραγουδάτε, όταν του απευθύνεστε, το μωράκι σας πρέπει να βλέπει τα μάτια και στόμα σας!


2️. Βαβίστε στο παιδί σας: Μπορεί να φαίνεται περίεργο και αστείο, αλλά το να παρέχετε το κατάλληλο πρότυπο, θα βοηθήσει το παιδί σας να σας μιμηθεί.

Προσοχή όμως! Αυτό δε σημαίνει ότι θα σταματήσετε να μιλάτε κανονικά στο παιδί σας και θα του βαβίζετε αποκλειστικά. Συνεχίστε να του μιλάτε κανονικά κατά τη διάρκεια της ημέρας, απλά προσθέστε στιγμές που του βαβίζετε. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, το γνωστό “αγκού” που λένε στο παιχνίδι με το βρέφος καθώς του απευθύνονται ή βάζοντας την παλάμη μας στο στόμα ώστε να παράγουμε ένα “μπαμπαμπαααα”. Σίγουρα θα σας έρχονται εικόνες όπου θα έχετε δει τέτοιες αλληλεπιδράσεις.


3️. Περιμένετε ακόμα και 10’’ για ανταπόκριση: Τα 10’’ μπορεί να φαντάζουν πολύς χρόνος, αν δεν έχετε συνηθίσει να το κάνετε, αλλά δίνει στο μωράκι σας το χρόνο να επεξεργαστεί και να απαντήσει. Αν δεν ανταποκριθεί στα δέκα δευτερόλεπτα, δώστε του άλλο ένα παράδειγμα μίμησης.


4️. Βαβίστε τους αρχικούς ήχους λέξεων: Αυτός είναι ένας καλός τρόπος ώστε να αυξήσετε το βάβισμα κατά τη διάρκεια της ημέρας. Για παράδειγμα, αν του δίνετε μία μπανάνα, επαναλάβετε «μπα-μπα-μπααανανα».

Επαναλαμβάνω πως αυτό γίνεται στοχευμένα και δε μιλάμε έτσι καθ’ όλη τη διάρκεια της μέρας.


5. Τοποθετείστε το χέρι του μωρού σας στο στόμα σας, ενώ βαβίζετε. Με αυτόν τον τρόπο το παιδί, όχι μόνο ακούει και βλέπει, αλλά αισθάνεται τον ήχο και τη δόνηση αυτού ή τον αέρα που διαφεύγει από το στόμα μας κατά την εκφορά του. Δοκιμάστε ήχους, όπως: μπ, πππ!


6. Πώς να ανταποκριθείτε στον όποιο ήχο ή προσπάθεια βαβίσματος κάνει ώστε να ενισχύσετε την προσπάθειά του: Αν το μωράκι σας βαβίσει, γελάστε, δείξτε ενθουσιασμό και μιμηθείτε το βάβισμά του. Είναι σημαντικό το μωράκι σας να καταλάβει ότι αυτή η συμπεριφορά είναι επιθυμητή και σας ευχαριστεί. Είναι επίσης σημαντικό να καταλάβει ότι μπορεί να πετύχει αμφίπλευρη επικοινωνία (αλληλεπίδραση) με αυτόν τον τρόπο.


7. Χρησιμοποιείστε «τραγουδιστή ομιλία»: ένας πιο τραγουδιστός- παιχνιδιάρικος τρόπος ομιλίας υψηλότερης συχνότητας από την κανονική ομιλία. Σε πολλούς γονείς αυτό βγαίνει φυσικά, αλλά άλλοι πρέπει να το προσπαθήσουν. Είναι αποδεδειγμένο ότι αυτός ο τρόπος ομιλίας τραβάει την προσοχή των βρεφών και νηπίων, τα οποία ανταποκρίνονται με ενθουσιασμό, χαμόγελο, βλεμματική επαφή!


Ο λογαριασμός @learningbyplaying.gr.uk είναι αφιερωμένος στην αξία του παιχνιδιού για την ανάπτυξη της επικοινωνίας. Ανατρέξτε για tips - στρατηγικές- συμβουλές!


Ειρήνη Δρόσου

SLT, MA

Komentarze


bottom of page